Zakaj škotski ovcar?

     Moja zgodba, lahko celo rečem ljubezenska zgodba s škotskim ovčarjem in moja želja do vzreje te prekrasne pasme se je pričela po naključju.

     Kot vsak otrok sem si vedno želela psa, ampak moje sanje niso bile usmerjene na zvesto Lassie. Takrat smo živeli v Švici blizu Montreuxa. Ker so moji starši nasprotovali moji želji, sem ves prosti čas preživela pri moji najboljši prijateljici, katere mama je imela vzrejo

moje sanjske pasme, afganistanskega hrta. Dlaka, gibanje, eleganca, zadržanost, vse me je očaralo in odločila sem se, da bom nekoč imela afganistanskega hrta.     

     Leta so minila, preselila sem se v Slovenijo in spoznala moža, ki je bil »zasvojen« z nemškim ovčarjem. Preko njega sem jih vzljubila tudi jaz in si podarila mojega prvega lastnega  psa, nemškega ovčarja Lexa.  Lex je krasen pes, prijazen do ljudi in poslušen. Veliko sva delala skupaj, predvsem na poslušnosti, sledenju ter obrambi. Edina stvar, ki me je motila in zaradi katere nisem nikoli popolnoma uživala na sprehodih in v drugih dejavnostih, je bila njegova dominantnost in agresivnost do drugih psov.

     Kasneje so prišli otroci in konji (moji dve drugi veliki ljubezni) in Lexova dominantnost  mi je pričela težiti. Začela sem razmišljati o drugi pasmi, ki bi bila nežna, prilagodljiva, družabna, ki bi se razumela s konji ter ostalimi psi. Spomnila sem se moje velike otroške želje in tako pričela kontaktirati vzreditelje afganistanskih hrtov, zlasti v Franciji. Ko sem jim razložila moja pričakovanja, zlasti, da bi se pes udeležil terenskega jahanja, so mi vsi odsvetovali afganca.

Prvič, ker je lovski pes in bi pobegnil za divjad in drugič, ker bi njegova prekrasna dlaka bila takoj uničena. Iskala sem naprej in surfala po internetu! Odkrila sem, da je najbližja pasma po dlaki in gibanju dolgodlaki škotski ovčar. Tudi njegov karakter me je takoj pritegnil. To je bilo leta 2003 in takrat sem poznana samo zlatega škotskega ovčarja iz filmov Lassie.

     Na spletni strani slovenskega kluba britanskih pasem sem našla seznam legel in ugotovila, da je bilo februarja 2004 v Sloveniji samo eno leglo in to v  Lendavi. Klicala sem in vzreditelja Lea Bohnec in Nenad Krznar ( ki sta postala moja zelo dobra prijatelja) sta mi razložila, da imata samo še dve tribarvni samički, jaz pa sem želela samca in tudi te barvne različice nisem poznala. In tako je po naključju prišla v moje življenja Aisha, moj črni biser.

     Na spletni strani slovenskega kluba britanskih pasem sem našla seznam legel in ugotovila, da je bilo februarja 2004 v Sloveniji samo eno leglo in to v  Lendavi.

Klicala sem in vzreditelja Lea Bohnec in Nenad Krznar ( ki sta postala moja zelo dobra prijatelja) sta mi razložila, da imata samo še dve tribarvni samički, jaz pa sem želela samca in tudi te barvne različice nisem poznala. In tako je po naključju prišla v moje življenja Aisha, moj črni biser.
     Želja po vzreji se mi je prebudila že po parih tednih. Želela sem si tribarvnega samca. Pričela sem kontaktirati različne vzreditelje  po Evropi.

Prek interneta sem spoznala Alexandro Torok (psarna Born to Be) iz Madžarske. Na njeni spletni strani sem našla Zorrota, zame idealnega tribarvnega samca in link do psarne njegove vzrediteljice Christine Bisconte, lastnica psarne des Marecages du Prince.Sreča je bila ponovno na moji strani. Christine je imela še dva tribarvna samčka, katerih praded je bil »Zorro«. In tako je Virus Noir des Marecages du Prince - Pâris priletel v Slovenijo, tako »coolski« takrat, kot je sedaj.

     Eno leto kasneje me je kontaktirala vzrediteljica iz Avstrije Andrea Stefan (Presseggersee Collies). Srečale smo se na razstavi v Ljubljani in ker je želela samčka iz francoske psarne Les Marecages du Prince, me je prosila, če grem z njo v Pariz. Tako je ona  od Christine Bisconte pripeljala A Love Affair jaz pa mojega Frostyja, A Touch od Frost des Marecages du Prince.
    V letu 2006 sem tudi registrirala psarno »Of the Holy Mountain« - Izpod Svete Gore, ker živim blizu le te in tako se

  

je pričela zgodba dolgodlakih škotskih ovčarjev Izpod Svete Gore« - »Collies Of the Holy Mountain«.

     Da popestrim »dolgočasno« življenje v naši hiši in da zadovoljim mojega »zasvojenca« sem pričela iskati po internetu vrhunskega mladiča pasme nemški ovčar. Našla sem ga v priznani psarni Von Athaba blizu Hannovra. V mesecu januarju 2007 se jim je skotilo vrhunsko leglo (oče: Bijou von Freese Land X  mati: Afra Von Athaba).

Rezervirali smo takoj »najbolj perspektivnega« samca in mu izbrali ime PAX, kar pomeni MIR v latinščini. Pax naj bi prinesel mir in harmonijo med ljubitelji dveh tako različnih pasem kot so škotski in nemški ovčarji.

Dne 31.3.2007, je po 1200km dolge vožnje pripotoval v Slovenijo Pax Von Athaba!   
     Prišla je v naše življenje po naključju, iz daljne Bukarešte, nežna, elegantna in zvesta, kot iz sanj, moja prelepa Layla - Born To Be Femme Fatale.

     Vedno sem si želela tako nežno in elegantno psičko in njena vzrediteljica Alexandra Török (psarna Born to Be) mi je uresničila to željo…

Z mojim Frosty-jem je bila ljubezen na prvi pogled…že takoj v Zagrebu.

Rodila se je nova zvezda, Désir de Gloire du Chant des Madones- Dolly Doll ….

In kako, da je prišla v naš dom ?  

Da bi bila naša barvna paleta popolna nam je manjkal samo še zlati škotski ovčar. In ko je moj sin Alexander za svoj 9. rojstni dan izrazil željo, da bi dobil kot darilo eno zlato punčko sem se takoj odločila. Če bo, bo brez dvoma iz priznane linije Samhaven, ki je zame en od najlepših  linij za zlate škotske ovčarje… Takoj sem pričela kontakirati moje najljubše psarne.. Moj sin je dal samo en pogoj…mora biti čisto zlata!

Dne 3.2.2008 se je v psarni »Du Chant des Madones« v lasti Karine Bernard skotilo leglo 5 krasnih zlatih kepic.

Oče je prekrasen samec CH. ROBBIE WILLIAMS FROM SAMHAVEN, mati pa zelo perspektivna mlada psička ABBLE to FAITH du CHANT des MADONES (hčerka prekrasnega Fr. Ch. Un Amour de Jeunesse des Marécages du Prince). Od treh psičk v leglu sem takoj izbrala Dolly Doll. Ona je bila tista prava… In tako je dne 13.4.2008 Dolly Doll prispela v Slovenijo.

Hvala Karine Bernard in Christine Bisconte, da ste mi omogočile podariti tako prekrasno psičko mojemu sinu Alexandru in, da se tako lahko z novo pridobitvijo zgodba dolgodlakih škotskih ovčarjev »Of the Holy Mountain« nadaljuje.

 

Moje sanje so se uresničile 29.10.2008 ko se je skotilo 7 prekrasnih kepic… moje A leglo… V leglu so: 2 blue merle psički, 2 blue merle samčka, 2 tricolor psički, 1 tricolor samček… Mama je Born to be Femme Fatale-Layla, oče je Virus Noir des Marecages du Prince-Pâris.

Na žalost nas je dne 18.11. pri skoraj treh tednih zapustila moja Calypso, ki sem jo hotela obdržati…. Calypso pogrešamo te!

     

Mladina  je lepo zrasla in vsi imajo krasne lastnike…Sedaj čakamo kako se bodo razvili in upamo dobro nosili ime »Of the Holy Mountain« po svetu.

Leto 2009 se je zelo dobro pričelo. V psarni »Nad Mlini« se je 14.1.2009 skotilo 8 prekrasnih tribarvnih mladičev (4 punce, 4 fantje)!

Oče je naš Pâris, Virus Noir des Marecages du Prince & mati: Afrodita Nad Mlini (Int.Cro.BiH. Ch. Steadlyn Huckleberry FinnXAurora)

Black Madonna-Lily je preživela 1 mesec pri nas…


sedaj pa pridno pase koze pri Emilu Pižmohtu.

 

23. aprila sem si izpolnila eno od svojih globokih želja ko sem pripeljala iz Londona Moon-WICANI TOUCHED BY A DREAM (Wicani Waltz of the New Moon X SERYPHINA DANCE OF THE RAVEN MOON). Moon je vse kar sem si želela! Hvala Angela in Keith, ker ste mi zaupala Moon !

 

     Imeti »pravega« angleškega tribarvnega samca, je bila že dolgo moja želja. Izpolnila se mi je 4. julija 2009 (kakšen datum!)  ko sem dobila iz Anglije Dandy-ja-Essanjay Encore. Njegov oče je prekrasen tribarvni samec z izjemnim rodovnikom Ingledene Mr Majestic, mati pa je prelepa blue merle psica Wicani Moonkissed Maiden at Essanjay. Tudi tokrat mi je pomagala Angela Harvey, ki je vzrediteljica od Dandyne mame. Angela ga je tudi izbrala iz legla pri njegovih vzrediteljih-psarna Essanjay! Dandy je vse kar sem si želela in je nov up naše vzreje, zlasti ker nosi v sebi kri iz najbolj priznanih evropskih psarn : Wicani (VB), Ingledene (VB), Seabounds (Švedska), Shep's (Danmark), Vom Haus Rukopf (Nemčija)…. Toliko pričakovanj, toliko upov...


Dandy samo nekaj ur z nami!

Od kadar imam Moon… me je prevzela »Wicani Manija«… in ko sem pričela iskati temno soboljevo punčko sem si rekla, da mora imeti v sebi Wicani kri… in tako sem na poljskem forumu zasledila oglas za leglo psarne KoToRa, katera mama Neneland nostalgic HOPE, je hčerka od prekrasnega Wicani Willow Pattern … Takrat so bili mladički stari 1 teden.. v leglu je bilo 5 punc in 3 fantje… in že takoj mi je bila najbolj všeč psička št. 1… Poimenovala sem jo »In the Wings of Hope« (spet simbolično ime :_) ) … Njeno klicno ime je pa Lexy- v spomin mojemu prvemu psu, nemškemu ovčarju Lexu…

Po očetovi strani ima Lexy tudi zanimiv rodovnik! Njen oče je Old Golden Gates VIS-A-VIS uvožen iz Ukrajine. Julek ima zanimive prednike iz zelo različnih linij. Julek je tudi oče od 13 Poljskih Šampionov, 6 Mladinskih Poljskih Šampionov in od 1 Mladinskega Slovaškega Šampiona!

Prepričana sem, da je Lexy dober temelj za mojo temno soboljevo vzrejo tako po izgledu, kot po karakterju, ker je tipična predstavnica svoje pasme in ko jo opazuješ..in je stara komaj 3 mesece se vidi pravega škotskega ovčarja, ki je : »zelo lep pes, ki stoji z impresivnim dostojanstvom, tako da noben del telesa ni v nesorazmerju s celoto.«

Naša mladina, je stara leto dni! Vsi so zrasli v mlade, lepe pse, ki uživajo v družbi svojih lastnikov! Moram priznati, da so vsi presegli naša pričakovanja!

Zbrali smo se skupaj da smo »upihnili« prvo svečko! Prišli so Sky, Glory, Zorro, in še dve hčerki od Pârisa, Lily in Whisky, s svojimi lastniki. Vsi, psi in ljudje, smo se imeli fino! Upamo še na veliko takih srečanj!
Dve sestri in brat …  Sky,Zorro,Glory

 

In tako se nadaljuje zgodba dolgodlakih škotskih ovčarjev »Of the Holy Mountain«.
 

Na vrh

 

© 2007 Collies of the Holy Mountain