Standard pasme...

 
FCI 1 skupina
sekcija 1 ovčarski psi
Št. standarda 156

SPLOŠNI VTIS:
Zelo lep pes, ki stoji z impresivnim dostojanstvom, tako da noben del telesa ni v nesorazmerju s celoto.

ZNAČILNOSTI: Telesna zgradba izraža moč in gibljivost, brez zbitosti in brez sledu obatosti. Izraz je najbolj pomemben. Značilen izraz je dosežen s popolno skladnostjo in ombinacijo čela in gobca, velikostjo, obliko, barvo in položajem oči, ter s pravilno nastavljenima in nošenima uhljema.

ZNAČAJ: Prijazen značaj, brez znakov nervoze ali agresivnosti.

GLAVA: Proporcionalna glava je zelo pomembna in mora biti v sorazmerju z velikostjo psa. Gledano od strani in od zgoraj, ima glava obliko ozkega klina s topo konico, z gladko zunanjo linijo. Čelo je ravno. Od uhljev se strani glave počasi zožujejo do črnega smrčka, brez izraženih ličnic ali kleščastega ugriza. Ko pogledamo s profila, sta linija lobanjskega dela glave in linija nosnega hrbta vzporedni in enake dolžine, ločeni z rahlim toda zaznavnim stopom. Točka na sredini med notranjima kotoma oči, kjer je center pravilno ležečega stopa, je na dolžini sredine proporcionalne glave. Konec gobca je ob straneh mehko zaobljen in top, vendar nikoli kvadraten. Spodnja čeljust je močna, ustne priležene. Globina od čela do spodnje čeljusti ne sme biti pretirana. Smrček vedno črn.

OČI: Zelo pomembne, saj ustvarijo ljubek izraz. Srednje velikosti, nikoli zelo majhne, vsajene poševno, mandljaste oblike in temno rjave barve, razen pri blue merlih, ko so pogosto eno ali obe očesi, del enega ali obeh očes moder ali z modrimi lisami. Izraz je intelegenten, s pozornim pogledom, ko posluša.

UHLJA: Majhna, ne preblizu skupaj in ne preširoko narazen na vrhu čela. Ko pes počiva, sta uhlja prepognjena nazaj, ko pa je pozoren, sta dvignjena na vrh glave, nošena prepognjeno, kar pomeni, da dve tretjiji uhlja stojita pokonci, zgornja tretjina pa je prepognjena naravnost naprej in to odoravno.

GOBEC: Zobje dobre velikosti. Čeljust močna, s pravilnim in popolnim škarjastim ugrizom, kar pomeni, da zgornji sekalci tesno prekrivajo spodnje sekalce in so navpično v čeljusti.VRAT: Mišičast, močan, primerne dolžine in dobro obokan.

SPREDNJI DEL: Padajoča lopatica in dobra okotenost. Sprednje noge ravne in mišičaste, komolci niso ne nepriležni, ne obrnjeni navznoter, s srednje močnimi, okroglimi kostmi.

TELO: Telo je rahlo daljše v primerjavi z višino. Hrbet čvrst z rahlo usločenimi ledji. Rebra dobro obokana, z globokim prsnim košem in je precej širok za pleči.

ZADNJI DEL: Zadnje noge mišičaste, kolenski sklep dobro zaokrožen, dobra okotenost. Stopalo kratko in močno.

ŠAPE: Ovalne, blazinice močne. Prsti obokani in tesno skupaj. Prsti na zadnjih nogah rahlo manj obokani.

REP: Dolg, zadnje repno vretence sega vsaj do skočnega sklepa. Nošen nizko, ko je pes miren, s konico repa zavito navzgor. Ko je razburjen, lahko rep dvigne, vendar nikoli nad hrbtno linijo.

GIBANJE: Gibanje ima izredno specifično. Skladen pes ne izvrača komolcev, kljub temu pa postavlja sprednje šape precej skupaj. Križanje sprednjih nog ali kamelja hoja je zelo nezaželjena. Gledano od zadaj sta stopali vzporedni, gledano od strani je gibanje povezano. Zadnji nogi sta močni z dobrim odrivom. Korak je sorazmerno dolg, lahkoten in brez napora.

DLAKA: Ne zakrije oblike telesa, zelo bujna. Zgornja dlaka je ravna in na otip trda, podlanka mehka in tako gosta, da skoraj ne vidimo kože. Dlaka je po vratu kjer tvori ovratnik in po prsih zelo bujna. Po gobcu in ličnicah, po konicah uhljev je kratka, toda z več dlake ob korenu uhlja. Sprednje noge so porasle s kratko dlako, razen dolgih, gostih pramenov na zadnji strani - zastavice. Na zadnjih nogah je dlaka kratka od skočnega sklepa navzdol, vendar gosta in dolga po stegnu, kjer tvori hlače in po repu.

BARVA: Priznane so tri barve:soboljevo bela, trobarvna, blue merle - Soboljevo bela: vsi odtenki od svetlo zlate preko jelenje rdeče do temno mahagonijevo rjave barve. Barva slame ali krem je zelo nezaželjena.- Trobarvna prevladuje črna, z bogatimi rjavimi oznakami po glavi in po nogah. Rjasti odtenek na zgornji črni dlaki je zelo nezaželjen.- Blue merle: prevladuje čista srebrno modra barva, s črnimi lisami. Bogate rjave oznake zaželjene, toda pomanjkanje leteh se ne kaznuje. Velike črne lise, temnejša siva barva ali rjasti odtenki na zgornji dlaki ali na podlanki so zelo nezaželjeni.

BELE OZNAKE: Vse navedene barve imajo tipične oznake Collie-a v večji ali manjši stopnji. Sledeče oznake so zaželjene: bel ovratnik cel ali delen, bela barva pod vratom, po nogah in šapah in bela konica na repu.

VELIKOST: pes 56 - 61 cm, psica 51 - 56 cm.

NAPAKE: Vsako odstopanje od zgornjih zahtev se mora obravnavati kot napak in resnost s katero se napaka obravnava mora biti v točnem sorazmerju z njeno stopnjo.

OPOMBA: Samci morajo imeti dva vidna normalna moda, popolnoma spuščena.

Na vrh

 
   

© 2007 Collies of the Holy Mountain